חזיר בר
מחלקה: יונקים
משפחה: חזיריים
בית גידול: יערות, חורש, בתה, נחלים וביצות
תפוצה בארץ: מהצפון ועד לצפון הנגב
חזירי הבר נפוצים מאוד בארץ ויש להם חלק חשוב במערכת האקולוגית שלה בתור מפיצי זרעים של פרחי בר. חזירי הבר חיים בעדרים. כל עדר קובע לעצמו תחום מחיה, אותו הוא מסמן בעזרת צואה ושתן. לחזיר הבר התאמות שונות, המסייעות לו לגדול ולשרוד בבית גידולו. התאמה של אורגניזם לבית הגידול מבטאת את יכולתו לשרוד בסביבה בה הוא חי ולהעמיד צאצאים. ככל שהאורגניזם מותאם יותר לסביבה שבה הוא חי, כך כושרו לגדול, לשרוד ולהעמיד צאצאים גדול יותר. התאמותיו של חזיר הבר קשורות להשגת מזון ולניצולו, לכושר התרבות, לתנאי הסביבה הא-ביוטים, למניעת טריפה ופגיעה ממזיקים.
התאמות לתנועה בבית הגידול
לחזיר הבר מבנה גוף מוצק ומגושם. רגליו הקדמיות ארוכות מרגליו האחוריות, הן חזקות ושריריות. בכל רגל יש שתי אצבעות גדולות ורחבות ושתי אצבעות קטנות שאינן נוגעות בקרקע.
התאמות להשגת מזון ולניצולו
חזירי הבר הם אוכלי כל. תפריטם משתנה בהתאם למה שמצוי בשפע בעונה. עיקר מזונם הוא מהצומח, כמו: אגוזים, זרעים, שורשים, פטריות, פירות יער, בצלים ופקעות, אך הם ניזונים גם מאשפה ופסולת ביתית, חרקים וזוחלים קטנים, עופות צעירים וביצים, יונקים קטנים וצעירים. חזיר הבר משתמש באף שלו להשגת המזון. באף, שנמצא בקצה החרטום המוארך שלו, יש דיסקית סחוס שטוחה, המשמשת לחפירה בקרקע למציאת המזון.
התאמות לחיזור ולכושר התרבות
לחזיר הבר כושר התרבות טוב, והוא מתרבה עד פעמיים בשנה, כשבכל המלטה חמישה-שישה גורים. הנקבה ממליטה את גוריה במאורה מוגנת שחפרה. לאחר כחמישה ימים, האם וגוריה חוזרים לעדר. כאשר האם חשה בסכנה לגוריה, היא יוצאת להתקפה ומגינה עליהם.
התאמות להקטנת טריפה
חזיר הבר מגן על עצמו ועל צאצאיו בתקיפות. הוא נעזר בניבים שבראשו. לזכר ניבים תחתונים ארוכים מאוד וניבים עליונים מעוקמים כלפי מעלה, והם מושחזים באופן קבוע אחד בשני כדי ליצור חט חד. הניבים אצל הנקבות קטנים יותר. הזכר תוקף כשהוא מרכין את ראשו, מסתער ונוגח כלפי מעלה עם ניביו החדים. הנקבה, מסתערת כשראשה מורם ופיה פתוח, והיא נושכת את אויביה.
התאמות לתנאים הא-ביוטים
לחזירי הבר אין רקמת שומן עבה, שמגנה עליהם כשהטמפרטורה נמוכה. כדי לשמור על חום גופם, בחורף הפרווה שלהם נעשית עבה וצפופה מאוד. חזירי הבר גם חופרים מאורות ושוהים בהן, כשתנאי מזג האוויר קשים. בנוסף, החזירים הבוגרים והצעירים מתחככים זה בזה וכך יוצרים חום יחד. בקיץ, כדי לקרר את גופם, הם מתפלשים בבוץ כי אין להם בלוטות זיעה.
כתב: נועם פרבשטיין
רשימת מקורות
Ynet, סביבה ומדע, הצצה לעולמם המופלא של חזירי הבר בישראל, באתר: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4916868,00.html
ויקיפדיה, חזיר בר, באתר: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97%D7%96%D7%99%D7%A8_%D7%91%D7%A8
הגן הזואולוגי, חזיר בר, באתר: http://zoo.tau.ac.il/Sus_scrofa