אמנון מצוי

מחלקה: מקריני סנפיר (דגים)

משפחה: אמנוניים

בית גידול: מקורות מים מתוקים אך גם במקורות מים מליחים

תפוצה בארץ: בעיקר בכנרת ובנהר הירדן, אך גם בקישון

האמנון המצוי מכונה גם "מושט" (מסרק בערבית) בשל מבנה זנבו הדומה למסרק.  לאמנון המצוי התאמות שונות, המסייעות לו לגדול ולשרוד בבית גידולו. התאמה של אורגניזם לבית הגידול מבטאת את יכולתו לשרוד בסביבה בה הוא חי ולהעמיד צאצאים. ככל שהאורגניזם מותאם יותר לסביבה שבה הוא חי, כך כושרו לגדול, לשרוד ולהעמיד צאצאים גדול יותר. התאמותיו של האמנון המצוי קשורות להשגת מזון ולניצולו, לכושר התרבות, לתנאי הסביבה הא-ביוטים, למניעת טריפה ופגיעה ממזיקים.

התאמות לתנועה בבית הגידול
מבנה גופו של האמנון המצוי הידרו דינמי. סנפיריו וזנבו הקצר והחזק מסייעים לו לנוע קדימה. סנפיר הגב בצורת מפרש קשתי ומגיע עד לסנפירי השת המוגבהים. סנפירי השת מייצבים את הדג במהלך תנועתו.

התאמות להשגת מזון ולניצולו
דגי האמנון הבוגרים ניזונים מאצות ומזאופלקטון (אורגניזמים זעירים), אותם הוא מסנן עם הלסתות שלו. לסתותיו מצויידות בשיניים קטנות ורבות. בבית הבליעה יש שתי לוחיות גרם משוננות שהן עצמות הלוע, המשמשות לטחינת המזון העובר דרכן.  האמנונים הצעירים ניזונים מזחלים של חרקים.

התאמות לחיזור ולכושר התרבות
לאמנון המצוי שלושה עד ארבעה מחזורי רבייה בשנה. לקראת עונת הרבייה, המתרחשת בקיץ, דגי האמנון משנים את צבעם. שינוי צבע זה מסייע להם במציאת בן או בת זוג ובתקשורת עם הצאצאים. הנקבה מטילה בכל הטלה כמה מאות ביצים אל תוך קן, שבו מחילות עמוקות וחדרי רבייה שהזכר הכין מראש בשטח פתוח. הזכר מפריש על הביצים את תאי הזרע שלו. לאחר ההטלה וההפריה הזכר והנקבה אוספים את הביצים אל פיהם ושומרים עליהן שם עד שהדגיגים בוקעים. המים שנכנסים לפה מספקים לביצים חמצן. כמות הביצים הרבה מגדילה את הסיכוי, שלפחות מחלק מהביצים המופרות יתפתחו צאצאים שישרדו ויהפכו לבוגרים.

התאמות למניעת טריפה
הדגיגים הצעירים שוהים ליד הוריהם עד שהם בני חודש. בשעת סכנה הם בורחים לחלל הפה של ההורים ומסתתרים שם.
כאשר אמנונים בוגרים חשים בסכנה מדגים אחרים או מבני מינם, הם תוקפים.

התאמות לתנאים הא-ביוטים בסביבת החיים
דגי האמנון, שחיים במים מתוקים, צריכים לשמור על המלחים בגופם ולהיפטר מעודפי מים. הכליות שבגופם מותאמות להפרשת מים בכמויות גדולות עם כמות מועטה של מלחים. האמנון מסוגל לשנות את תפקוד הכליות שלו. תכונה זו מאפשרת לו לחיות במים מתוקים וגם במים מליחים. נשימת דגי האמנון, כמו אצל כל הדגים, נעשית בעזרת זימים.

 

כתב: מרום בציר

 

רשימת מקורות

ויקיפדיה, אמנון מצוי, באתר:https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%9F_%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%99

אקווה, אמנון מצוי, באתר: http://www.aqua.org.il/aquadex/profile.php?id=1154

דיסקוס הגליל, אמנון מצוי, באתר:http://www.discus.co.il/he_IL/%D7%9E%D7%92%D7%93%D7%99%D7%A8/%D7%90%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%9F-%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%99.html