טריטון הפסים
מחלקה: דו-חיים
משפחה: סלמנדריים
בית גידול: מקווי מים, ביצות, שלוליות חורף באגן הקישון.
תפוצה בארץ: מקווי מים באזורים ים-תיכוניים
טריטון הפסים הוא מין של דו-חיים בעל זנב ממשפחת הסלמנדריים. יש לו זנב ארוך ורגליים קצרות. בישראל נמצא טריטון הפסים בסכנת הכחדה. לטריטון הפסים התאמות שונות, המסייעות לו לגדול ולשרוד בבית גידולו. התאמה של אורגניזם לבית הגידול מבטאת את יכולתו לשרוד בסביבה בה הוא חי ולהעמיד צאצאים. ככל שהאורגניזם מותאם יותר לסביבה שבה הוא חי, כך כושרו לגדול, לשרוד ולהעמיד צאצאים גדול יותר. התאמותיו של טריטון הפסים קשורות להשגת מזון ולניצולו, לכושר התרבות, לתנאי הסביבה הא-ביוטים, למניעת טריפה ופגיעה ממזיקים.
התאמה לתנועה בבית הגידול
לטריטון הפסים רגליים קצרות וזנב ארוך העוזרים לו לנוע בסביבת מחייה יבשתית ומימית.
התאמה להשגת מזון וניצולו
מזונם של הטריטונים הבוגרים שונה ממזונם בראשית חייהם כראשנים. הראשנים ניזונים ממזון המצוי במים כמו זחלי יתושים או ראשני דו-חיים אחרים. הבוגרים ניזונים מחרקים ומרכיכות, שאותם הם מוצאים על היבשה. צבעי הטריטון הם חום אפור, כצבע האדמה, ומסייעים להסוואתו בשטח.
התאמות לחיזור ולכושר התרבות
עונת הרבייה מתחילה לאחר תחילת עונת הגשמים ותחילת היווצרות שלוליות החורף. בתקופה זו צומח מעין סנפיר קרומי ואפור על גבו וזנבו של הזכר ועל גבה של הנקבה. סנפיר זה משמש את הטריטונים כקרום שחייה כשהם במים. לפני ההזדווגות מתרחש תהליך של חיזור: הזכר נעמד מול הנקבה ומנענע את זנבו. הוא מפריש מבלוטות הביב חומרי ריח אשר מפתים את הנקבה. במידה והנקבה החליטה להיענות לו, היא עוקבת אחריו. הזכר מטיל על הקרקע תיק זרע המכיל תאי זרע לבנים מצופים בשכבת ריר מוקשה הנדבק אל ביב הנקבה העוקבת אחרי הזכר. תאי הזרע חודרים לביב ומגיעים לתוך צינוריות הביצים, שם הם מפרים את הביצים. לאחר ההפריה הנקבה מטילה בצמחיית המים עשרות ביצים. הביצים מודבקות לעלה באמצעות חומר חלבוני שנקרש ומתקשה, ומשאיר את העלה מקופל כך שהביצים מוגנות. נמצא כי עניין הרבייה והחיזור קשור בקשר ישיר אל טמפרטורת הסביבה, וכי הטמפרטורה המתאימה ביותר להטלה היא 18 מעלות צלזיוס. בשל הרגישות להבדלי טמפרטורה קטנים, תהליכי החיזור והרבייה מתרחשים במועדים שונים באזורים גאוגרפיים שונים.
התאמות למניעת טריפה
הטריטון יכול לשנות את צבע גופו בהתאם לחילופי העונות וצבע המקום בו נמצא או מסתתר. בסוף האביב עד הסתיו, בתקופה שהוא מצוי על היבשה, צבעו חום-אפור, חום-צהוב, ובחורף, כשנמצא במים, צבעו אפור עם כתמים בצבע שחור-ירוק כצבע המים.
התאמות לתנאים הא-ביוטיים בסביבת החיים
הטריטון נמצא מחוץ למים על היבשה במשך רוב השנה. כאשר הוא יוצא ממקווי מים גופו מתכסה במעטה רירי שמתקשח. מעטה זה מבודד את הטריטון מהסביבה, מונע מהטריטון לאבד נוזלים ועוזר לו להסתגל לחיים על הקרקע היבשה. טריטון הפסים מסתתר בשעות היום בצל בתוך נקיקים או תחת אבנים והוא פעיל בלילה על מנת לשמור על טמפרטורת הגוף. בנוסף נכנס הטריטון לתרדמת קיץ הנמשכת חמישה חודשים והופכת אותו לחסכוני באנרגיה בעת התייבשות הקרקע.
כתב: נדב כהן
רשימת מקורות
ויקיפדיה, טריטון הפסים, באתר:
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%98%D7%95%D7%9F_%D7%94%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%9D
הגן הזאולוגי, טריטון פסים, באתר: http://zoo.tau.ac.il/Ommatotriton_vittatus
הספרייה הוירטואלית של מט"ח, טריטון הפסים, באתר: https://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=1080
עננת, טריטון הפסים, באתר: https://anenet110.wordpress.com/2020/11/08/ommatotriton-vittatus/
וואלה, הטריטון האחרון, באתר: https://news.walla.co.il/item/156276