צפרדע הנחלים
מחלקה: דו-חיים
משפחה: חסרי זנב
בית גידול: מקווי מים מתוקים
תפוצה בארץ: מצפון הארץ עד לגבולות הנגב
צפרדע הנחלים היא הגדולה והנפוצה מכל מיני הדו-חיים החיים בארץ. היא חיה לרוב במקווי מים קבועים ומבלה את רוב זמנה במים, שם היא צדה את טרפה – חרקים, תולעים, ביצי דגים, ראשנים ודו-חיים בוגרים, אך היא נמצאת גם על היבשה. לצפרדע הנחלים התאמות שונות, המסייעות לה לגדול ולשרוד בבית גידולה. התאמה של אורגניזם לבית הגידול מבטאת את יכולתו לשרוד בסביבה בה הוא חי ולהעמיד צאצאים. ככל שהאורגניזם מותאם יותר לסביבה שבה הוא חי, כך כושרו לגדול, לשרוד ולהעמיד צאצאים גדול יותר. התאמותיה של צפרדע הנחלים קשורות להשגת מזון ולניצולו, לכושר התרבות, לתנאי הסביבה הא-ביוטים, למניעת טריפה ופגיעה ממזיקים.
התאמות לתנועה בבית הגידול
רגליה האחוריות של צפרדע הנחלים גדולות, חזקות וארוכות, וקרום שחייה מחבר ביניהן. רגליה משמשות לשחייה וקפיצה, וכך היא יכולה להימלט מטורפים בקלות ובזריזות.
התאמות להשגת מזון ולניצולו
היא צדה את טרפה באמצעות שליחת לשונה הארוכה והדביקה לעברו ולכידתו. לצפרדע הנחלים תפקיד חשוב בשמירת האיזון האקולוגי מפני שהיא טורפת חרקי מים וזחלים של יתושים.
התאמות לחיזור ולכושר התרבות
עונת הרבייה של צפרדע הנחלים מתרחשת בקיץ ונמשכת כמעט לכל אורכו. בתחילה מחזר הזכר אחרי הנקבה ומשמיע קולות חיזור המוגברים באמצעות שתי שלפוחיות העשויות קרום דק ומתנפחות בשני צידי הפה. במהלך עונת הרבייה מתפתחות אצל הזכר באצבעות הפנימיות כריות הצמדה שחורות, המסייעות לו להיצמד לגופה של הנקבה בעת ההזדווגות. כשהנקבה מתקרבת אל הזכר המקרקר, הזכר מחבק אותה ורוכב על גבה עד אשר היא מטילה צברי ביצים גדולים, המכילים אלפי ביצים, אל המים. אז הזכר מפריש את זרעו על הביצים ומפרה אותן. ההפריה היא חיצונית ומתבצעת במים. לאחר כשבעה ימים בוקעים מן הביצים ראשנים שגדלים במשך כחודשיים במים תוך שינוי הדרגתי של צורתם. בסיום התהליך הם מפתחים רגליים, "מאבדים" את הזנב והופכים לצפרדעים קטנות. בתחילת חייהם הראשנים חיים במים בלבד ויש להם זימים, המאפשרים נשימה באמצעות סינון של חמצן מתוך המים. כאשר הם מתבגרים הם מפתחים ריאות וכך הם מסוגלים לנשום חמצן מהאוויר.
התאמות למניעת טריפה
עורה של צפרדע הנחלים מפריש ריר, השומר על לחות העור כאשר היא עולה ליבשה, והוא משמש בעיקר לצורך נשימה עורית. לעיתים מכיל הריר חומרים רעילים המשמשים להגנה מפני טורפים.
התאמות לתנאים הא-ביוטים בסביבת החיים
עורה של צפרדע הנחלים עשיר בכלי דם, שתפקידם לקלוט חמצן ולפלוט את הפחמן-דו-חמצני בשעה שהיא נמצאת במים.
כתבה: ע'ינא חלבי
רשימת מקורות
ויקיפדיה ,צפרדע הנחלים, באתר:
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A6%D7%A4%D7%A8%D7%93%D7%A2_%D7%94%D7%A0%D7%97%D7%9C%D7%99%D7%9D
הגן הזואולוגי, צפרדע הנחלים, באתר:http://zoo.tau.ac.il/Pelophylax_bedriagae
הספרייה הוירטואלית של מטח, צפרדע הנחלים, באתר:https://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=1116
מרכז ההדרכה הנוער העובד והלומד, צפרדע הנחלים, באתר:https://hadracha.noal.org.il/item/?i=3956
רשות הטבע והגנים, צפרדע הנחלים, באתר:
https://www.parks.org.il/new/%D7%A6%D7%A4%D7%A8%D7%93%D7%A2%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%99%D7%97%D7%94-%D7%A2%D7%9D-%D7%94%D7%90%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92-%D7%93%D7%95%D7%AA%D7%9F-%D7%A8%D7%95%D7%AA%D7%9D-%D7%94%D7%A1%D7%9B/