קרפדה ירוקה

מחלקה: דו-חיים

משפחה קרפדיים

בית גידול: ביבשה, לרב ליד מקווה מים

תפוצה בארץ: בכל מקום בארץ

הקרפדה הירוקה היא הדו-חיים חסר הזנב השכיח ביותר בארץ. את רב זמנה היא מבלה על היבשה, והיא נכנסת למקווי מים רק לצורך רבייה. לקרפדה הירוקה התאמות שונות, המסייעות לה לגדול ולשרוד בבית גידולה. התאמה של אורגניזם לבית הגידול מבטאת את יכולתו לשרוד בסביבה בה הוא חי ולהעמיד צאצאים. ככל שהאורגניזם מותאם יותר לסביבה שבה הוא חי, כך כושרו לגדול, לשרוד ולהעמיד צאצאים גדול יותר. התאמותיה של הקרפדה קשורות להשגת מזון ולניצולו, לכושר התרבות, לתנאי הסביבה הא-ביוטים, למניעת טריפה ופגיעה ממזיקים.

התאמות לתנועה בבית הגידול

לקרפדה גפיים אחוריות ארוכות וחזקות, המשמות אותה לקפיצה ולתנועה על היבשה. באצבעות הרגליים האחוריות קיים קרום שחייה לתנועה במים בעונת הרבייה.

התאמות להשגת מזון ולניצול

הקרפדה הירוקה ניזונה מרכיכות ומפרוקי רגליים אותם היא צדה עם לשונה.

טריפה ופגיעה ממזיקים. לקרפדה לשון דביקה וארוכה אותה היא שולחת למרחקים ארוכים. כאשר היא מבחינה בטרף, היא מחכה מספר דקות וכשהיא מוכנה, היא שולחת את הלשון, תופסת אותו ובולעת אותו בשלמותו (כי אין לה שיניים).

התאמות לחיזור ולכושר התרבות

עונת הרבייה של הקרפדה היא בחורף, מפני שהרבייה שלה חיצונית ונעשית במים. הזכר מתחיל להשמיע קרקורים כשהוא נמצא על גדת מקווה מים או אפילו בתוכו במטרה למשוך את הנקבה אליו. כשהנקבה מגיעה למקווה המים הזכר עולה על גבה ואוחז בבית השחי שלה. לשם כך, באצבעותיו של הזכר מתפתחות יבלות אחיזה סמוך לעונת הרבייה. הנקבה מטילה שרוכי ביצים ארוכים מאוד, המכילים אלפי ביצים והזכר שעליה מפריש את זרעו ומפרה אותן .הראשנים בוקעים לאחר חמישה ימים.

התאמות למניעת טריפה

לקרפדה יש שתי בלוטות חומר רעיל מעל אוזניה ועל עורה, וכשטורף תופס אותה , גופה מפריש את הארס. כתוצאה מכך הוא מפיל אותה והקרפדה בורחת. בנוסף הקרפדה מתגוננת על ידי הפרשת שתן פתאומית כשחשה בסכנה.

התאמות לתנאים הא-ביוטים בסביבת החיים

רב השנה נמצאת הקרפדה על היבשה. בתקופת החורף היא אוגרת מים בשלפוחית השתן לשימוש בעונת היובש. כמו כן, קרפדה ירוקה בוגרת פעילה בשעות הלילה. במהלך שעות היום ובתקופת היובש הקרפדה מתחפרת בין אבנים או בבור בקרקע שחפרה באמצעות יבלת חפירה שנמצאת ברגליה האחוריות.

 

כתב: אייל קרביס

רשימת מקורות

ויקיפדיה, קרפדה ירוקה, באתר:
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%A8%D7%A4%D7%93%D7%94_%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A7%D7%94

הגן הזואולוגי, בעלי חיים– דו חיים, קרפדה ירוקה, באתר:http://zoo.tau.ac.il/content/qrpdh-yrvqh

הספרייה הוירטואלית של מטח, קרפדה ירוקה, באתר:https://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=1124

דיסקוס הגליל, מגדיר, קרפדה ירוקה, באתר:
http://www.discus.co.il/he_IL/%D7%9E%D7%92%D7%93%D7%99%D7%A8/%D7%A7%D7%A8%D7%A4%D7%93%D7%94-%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A7%D7%94.html