שלדג גמדי
מחלקה: עופות
משפחה: שלדגיים
בית גידול: מקווי מים, נחלים ונהרות בהם זרימת מים איטית
תפוצה בארץ: צפון הארץ ומרכזה
בישראל מצויים שלושה מיני שלדגים. השלדג הגמדי הוא היחיד שרק חורף בארצנו ואינו שוהה בה כל השנה. הוא בולט בראשו הגדול ובנוצותיו בצבעי כחול-טורקיז וכתום. מקום חיותו במקווי מים בעלי זרימה איטית שעל גדותיהם צמחייה סבוכה, המשמשת לו כעמדת תצפית למארב לדגים. לשלדג הגמדי התאמות שונות, המסייעות לו לגדול ולשרוד בבית גידולו. התאמה של אורגניזם לבית הגידול מבטאת את יכולתו לשרוד בסביבה בה הוא חי ולהעמיד צאצאים. ככל שהאורגניזם מותאם יותר לסביבה שבה הוא חי, כך כושרו לגדול, לשרוד ולהעמיד צאצאים גדול יותר. ההתאמות הן להשגת מזון ולניצולו, לכושר התרבות, לתנאי הסביבה הא-ביוטים, למניעת טריפה ופגיעה ממזיקים.
התאמות לתנועה בבית הגידול
כנפיו של השלדג הגמדי קצרות ועגולות, באמצעותן עף במהירות מענף לענף ובשעה שצד את טרפו מעופו מתאפיין בחבטות כנף מהירות. רגליו קצרות משמשות לאחיזת הענפים עליהם עומד.
התאמות להשגת מזון ולניצולו
מעמדת תצפית נייחת על ענף, שם אורב להם בדממה וללא תנועה. מקורו הארוך והחד מצביע לכיוון שבו הוא מחפש את טרפו. הוא מניד את ראשו מטה ומעלה כדי לאמוד את המרחק מהטרף, ואז עף עליו. לעיתים השלדג סורק את המים תוך כדי רפרוף בנקודה באוויר. כאשר הוא עובר מעמדת תצפית אחת לאחרת, הוא עף נמוך וישר מעל קו המים.
התאמות לחיזור ולכושר התרבות
לקראת עונת הרבייה המתרחשת בסתיו, הזכר מחזר אחר הנקבה. הוא רודף אחריה כשהוא משמיע קריאות כל העת. טקס החיזור כולל גם הבאת מזון, ולאחר שהנקבה מתרצה, מגיע שלב ההזדווגות. שני בני הזוג חופרים בגדת הנחל מחילה באורך מטר המובילה כשבסופה גומחת קינון, בה הנקבה מטילה עד 5 ביצים. שני בני הזוג דוגרים במשך היום, אך רק הנקבה דוגרת במשך הלילה. הגוזלים בוקעים לאחר 19 – 20 יום, והם נשארים בקן לרוב במשך יותר מ-25 ימים. לאחר שגדלו מספיק, הגוזלים מתקרבים לפתח המחילה לשם קבלת מזון. שני גוזלים ולעיתים שלושה מצליחים לשרוד ולגדול בכל עונה.
התאמות למניעת טריפה
השלד הגמדי נמצא בראש מארג המזון ולכן כמעט ולא נטרף. עם זאת, כאשר חש בסכנה, אף במהירות למקום אחר.
כתבה: שירה אלוני.
רשימת מקורות
ויקיפדיה, שלדג גמדי, באתר:https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%9C%D7%93%D7%92_%D7%92%D7%9E%D7%93%D7%99
אתר הצפרות הישראלי, שלדג גמדי, באתר:https://www.birds.org.il/he/species-page/314/species-description
יוטיוב, פגישת מחזור: סרטון – לוחמי השלדג נפגשים בביצה, באתר:https://www.youtube.com/watch?v=rkoPyafrGZo
המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר ובגינה, שלדג גמדי, באתר: https://www.yardbirds.org.il/show_bird/76
טיולי-למטייל בישראל, שלדג גמדי, באתר:https://www.tiuli.com/fauna/162/%D7%A9%D7%9C%D7%93%D7%92-%D7%92%D7%9E%D7%93%D7%99