חסת המים שוב פולשת לנחל הקישון בחיפה
רשות נחל הקישון פעלה השבוע בעבודות פינוי של הצמח הפולש, פיסטיה צפה, או בשמו העממי 'חסת המים' או 'כרוב המים' מנחל גדורה (פוארה). בארבע השנים האחרונות הצמח הפולש חוזר ומתפשט במי נחל גדורה בתחום העיר קריית ביאליק (בין רחוב העמקים למתחם "ביג" קריית אתא) ונראה כשטיח עלים צפוף שמכסה את מי הנחל. מאחר ואין כיום טיפול ביולוגי או כימי מאושר בישראל להדברת הצמח הפולש, בשלב זה ניתן לבצע רק פינוי מכני. העבודות למיגור הצמח נעשות באמצעות מחפר (באגר) עם זרוע ארוכה שהותקנה לו מסננת על הכף שבאמצעותה הוציאו את הצמח מן המים באופן יעיל. הצמחים שנלכדו בינות צמחיית הנחל הטבעית והגדות הוצאו באופן ידני בעזרת פועלים נוספים אשר הוציאו גם מפגעי פסולת מהנחל. לצמח הפולש פיסטיה צפה, עלים עבים ורכים היוצרים מראה של שושנת עלים הצפה על פני המים. שורשיו טבולים ומשמשים אותו לציפה. הצמח מתרבה באופן מהיר ומסייע להתרבות יתושים, ביניהם יתוש הטיגריס האסיאתי, מטרד הנושא נגיפים מסוכנים כמו קדחת הדנגי וקדחת מערב הנילוס. היתושים מטילים ביציהם בצדו התחתון של העלה ואילו חלקו הטבול של הצמח מהווה בית גידול לזחלים ולגלמים.
אתר לינת הקורמורנים בקישון שומר על מעמדו בראש אתרי הלינה בארץ
מרשות נחל הקישון נמסר כי מנתוני הספירה הארצית נמצאים בקישון 2,762 פרטים של המין קורמורן גדול ומושבת לינת הקורמורנים במורד הנחל היא בין הגדולות והמשמעותיות בארץ. כמו בכל שנה, בתחילת ינואר, בוצעה ספירה ארצית של הקורמורן הגדול באתרים שונים בארץ, בתוכם אתר הלינה על שדרת עצי האקליפטוס במורד נחל הקישון, באזור גשר ההסתדרות בחיפה. הספירה נעשית בזריחה, עם אור ראשון, כאשר העופות ממריאים מעצי האקליפטוס לכיוון מזרח לתור אחר מזון, כל פרט מהקבוצה שמתעופף נספר. באתר הלינה בנחל נספרו 2,762 פרטים של קורמורנים, כאשר מספר הפרטים שנספרו בקישון השנה דומה לשנה שעברה. את הספירה ביצעו ממונת האקולוגיה ברשות נחל הקישון, מעיין ציון, ממונה הפיקוח ברשות נחל הקישון, אלון בן מאיר וראש תחום סביבה, איתן צנטנר. הקורמורן הגדול חורף בישראל בקבוצות, מגיע לארצנו בתקופת הסתיו והחורף, ונשאר באזורינו עד האביב בסוף חודש מרץ- תחילת אפריל. הקורמורן ניזון מדגים וצד את מזונו בצלילה במים רדודים. אתר הלינה בקישון נכנס לרשימת אתרי הלינה שנספרים משנת 2007, לאור הימצאות אתר זה אטרקטיבי במיוחד לקורמורנים המתבטא בעושר דגה. בשנים האחרונות, המשרד להגנת הסביבה ורשות נחל הקישון פועלים לשיפור מתמיד באיכויות המים המטופלים המוזרמים לנחל. קיימת עלייה בעושר […]
ייחודי בקישון: סקר אקולוגי בראי שינויי אקלים
רשות נחל הקישון מקדמת בימים אלה סקר אקולוגי חדשני וייחודי המשלב את נתוני הניטור, התצפיות והסקרים האקולוגיים שביצעה הרשות לאורך השנים, יחד עם הנתונים האקלימיים באגן נחל קישון. הרשות זכתה בתקציב מחקר מהקרן לשטחים פתוחים, שיתווסף לתקציב שייעדה הרשות לפרויקט.
הסקר הייחודי שמבצעת רשות נחל הקישון באמצעות חוקרים מחברת "ליגמ פרוייקטים סביבתיים", מקבל משנה תוקף לאור ההבנה שתהליכי שינויי האקלים משפיעים כבר עתה על אפיקי הנחלים וכלל המערכת האקולוגית. בתי הגידול הלחים פגיעים ביותר לשינויי אקלים ולכן יש חשיבות להעריך את השפעת שינויי האקלים עליהם. הערכות נכונה למשבר האקלים תמזער נזקי הצפות ושיטפונות, תמנע פגיעה באוכלוסיות רגישות, תצמצם התבססות מינים מתפרצים ופולשים ותגדיל את המגוון הביולוגי.
לצד זה, נערכת רשות נחל הקישון, יחד עם רשות המים, לשחרור מעיינות אל הטבע. תוספת מים באיכות ובכמות התואמת עקרונות שיקום נחלים תהווה בסיס ראשוני להתמודדות עם משבר האקלים והשפעתו השלילית על הנחל ושוכניו. הרשות פועלת להרחבת הסקר וליצירת שיתופי פעולה נוספים עם גופי המחקר והאקדמיה.
לדברי מעיין ציון, ממונת האקולוגיה ברשות נחל הקישון: "בסקר האקולוגי נבדוק וננתח את נתוני הניטור הפיזיים לאורך השנים ובהם: טמפרטורה, משקעים, מפלסי זרימה, ספיקות שיא ומפלס הים. נבחן את השפעות הנתונים הפיזיים על המערכת הביולוגית בסביבת הנחל ובכך ניתן יהיה לבצע חיזוי מתקדם ולהיערך לשמירה מיטבית על סביבת הנחל".
לדברי שרון נסים, מנכ"לית רשות נחל הקישון: "הסקר האקולוגי בראי שינויי האקלים הוא ייחודי וחדשני, מנתח נתונים ומגמות לאורך השנים ויהווה כלי לצורך קבלת החלטות מבוססות ידע לטובת שימור ושיקום אקולוגי של נחל קישון וסביבתו. סקר זה פורץ דרך ואנחנו שמחים להוביל את חזית הידע, תוך שילוב מחקר אקדמי מתקדם לעבודה היומיומית של הרשות לשיקום נחל קישון".
בתמונה ניטור ביולוגי במלחת הקישון
צילום: מעיין ציון, ממונת אקולוגיה, רשות נחל הקישון
הודעה לתקשורת: קורס פעילי טבע ומדע אזרחי בנחל הקישון
כ-30 מתושבי חיפה, הקריות והסביבה משתתפים בקורס במסגרתו התקיים סיור בנחל גדורה.
הודעה לתקשורת: רשות נחל הקישון: יו"ר קק"ל יפעת עובדיה- לוסקי קיימה סיור ראשון ברשות נחל הקישון
יו"ר קק"ל יפעת עובדיה-לוסקי קיימה היום (ג') סיור ראשון ברשות נחל הקישון כאורחת של מנכל"ית הרשות, שרון נסים
רשות נחל הקישון: ביומיים האחרונים זוהו שלושה פגרי חזירי בר במרחב מורד נחל קישון ונחל סעדיה
בסיור שגרתי שערכו אנשי רשות נחל הקישון אתמול, הם הבחינו בפגר חזיר בר במורד נחל קישון בסמוך לגשר ידין.
רשות נחל הקישון: קצף חריג במוצא מתקן GES ובמוצא מפעל בזן בנחל
במהלך השבוע האחרון זיהינו קצף חריג במוצא מתקן GES ובמוצא מפעל בז"ן לנחל.
רשות נחל הקישון: אתר לינת הקורמורנים בקישון ממשיך לגדול ולהתבסס
מנתוני הספירה הארצית נמצאים בנחל הקישון 2,830 פרטים של המין קורמורן גדול - 400 פרטים יותר מאשר בשנה שעברה
נאהדה מנסור מונתה ליו"ר הנהלת רשות נחל הקישון
נאהדה מנסור מונתה ליו"ר הנהלת רשות נחל הקישון.
השבוע אישרה מועצת רשות נחל הקישון את תוכנית העבודה והתקציב הרשות לשנת הכספים 2023. את הישיבה ניהלה נאהדה מנסור מי שמונתה זה עתה לתפקיד יו"ר הנהלת רשות נחל הקישון.
הודעה לתקשורת: לראשונה- שתי תחנות ניטור יפעלו במי נחל הקישון
תחנת ניטור חדשה לאיכות מי נחל הקישון הוקמה לאחרונה במפער הקישון, ותשמש למדידת איכות מי מעלה הנחל.
הודעה לתקשורת: גשר ההמילטון ההיסטורי מעל הקישון הועבר למיקומו החדש כחלק מפארק מורד נחל קישון
גשר ההמילטון ההסטורי מעל נחל קישון עובר למיקומו החדש וישמש את הציבור הרחב כחלק ממסלול הולכי רגל ורוכבי אופניים בתחום פארק מורד נחל קישון.
הודעה לתקשורת: גם השנה הפלמינגואים חזרו לבריכות נשר
בסיור שערכו אנשי רשות נחל הקישון, נצפו פלמינגואים, קורמורנים, טבלנים, ברכיות ומאות פרטים של הברווז הנדיר צחראש לבן הנמצא בסכנת הכחדה עולמית!
הודעה לתקשורת: ייחודי בקישון: קורס מדע אזרחי לשמירת טבע בנחל קישון וסביבתו
השבוע החל קורס פעילי סביבה, שמירת טבע ומדע אזרחי ברשות נחל הקישון.
הקורס מיועד לתושבי האזור המתעניינים בשיקום הנחל ואיכות הסביבה, המעוניינים לפעול ולתרום מהידע והניסיון שצברו לטובת שמירת הטבע בסביבת הנחל. הקורס נפרש לאורך השנה והוא כולל עשרה מפגשים בימי שני אחה"צ ושישי בבוקר ונערך ללא עלות.